A nyári hőség növeli az erdőtüzek kockázatát

 29.06.2022

Ismét itt vannak a nyári ünnepek, a vakációk és a meleg, tartósan száraz időjárás. Ez az időszak mindig a földeken végzett munkával, de a tűzoltóknak a nagy kiterjedésű tűzesetektől való félelmével is jár. Ezt a nyári időszakot nyaralásra és pihenésre is használják, nemcsak itthon, hanem külföldön is, pihenés céljából. Összességében a nyári időszakot úgy jellemezhetjük, mint olyan időszakot, amikor magas hőmérséklet, trópusi éjszakák uralkodnak.
Az emberek egyre inkább vágynak a nyugalomra és a csendre. Különböző kirándulásokat tesznek a természetbe, túráznak, sétálnak és egyéb szabadidős tevékenységeket végeznek. Fontos, hogy legalább egy kis szünetet tartsunk az egyik legnépszerűbb tevékenységnél - az erdő látogatásánál és a hozzá kapcsolódó tűzrakásnál. Mindannyian ismerjük a mondást: "A tűz jó szolga, de rossz úr". Egy kis tűz hirtelen megállíthatatlan elemmé válhat, hatalmas anyagi és nem anyagi károkat okozva. A tűzoltók figyelmeztetnek, hogy különösen tilos a dohányzás és a nyílt tűz használata.
Az évnek ebben az időszakában a természet megmutatja varázslatos erejét, amikor a gabona, a termények és más magoncok beérnek. A gazdák egyre inkább nemcsak emberi, hanem technikai erőt is igénybe vesznek a betakarításhoz és feldolgozáshoz. Ez utóbbiak felgyorsíthatják és ésszerűsíthetik az emberek által végzett kemény munkát. Minden termelőeszközt és gépet bizonyos karbantartási állapotban kell tartani, hogy ne okozzon tüzet, például a betakarítási műveletek során, ahol az univerzális segédeszközöket nagymértékben használják. Fontos, hogy ne feledjük, hogy a termények tűz elleni védelme mindannyiunkat érint. Ezért most rendkívül óvatosnak és ébernek kell lennünk.
A gyermekeket is figyelmeztetni kell a fokozott tűzveszélyre. A nyaralási szezonban felügyelet nélkül tartózkodnak a szántóföldek, mezők, legelők és rétek közelében. Gyakran az ő cselekedeteik okozzák a tüzeket, és ők maguk is saját cselekedeteik áldozatává válhatnak. A tűz gyors eloltására tett kísérlet során az egészségük sérül. Legrosszabb esetben égési sérülések vagy fulladás következtében meghalhatnak.
Végezetül hangsúlyozni kell, különösen ebben a nyári időszakban, hogy felelősségteljesen kell viselkedni a környezetünkkel szemben. Akár az erdőben, akár a mezőn vagy a réten járunk, fontos, hogy tudatában legyünk szándékos és nem szándékos cselekedeteink következményeinek. Hisszük, hogy mindannyian szeretnénk szép aranyló gabonamezőket, sárga avarokat és élettel teli erdőket látni vidékünkön.
       Kellemes nyári szünidőt kívánnak a Pezinoki Tűzoltó- és Mentőalakulat Kerületi Igazgatóságának tagjai.


Tűzmegelőzési kollektíva
OR HaZZ Pezinokban


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Hírek jegyzéke: